Bank Spółdzielczy w Sokółce

O BANKU | KONTAKT | MAPA SERWISU

Oferta dla CiebieOferta dla FirmOferta dla Rolnictwa

Internet Banking

Aktualnosci

Placowki Banku

Bankomaty

Oprocentowanie

Oplaty i prowizje

Kursy Walut

Pliki do pobrania

Kontakt

OFERTA DLA FIRM - KREDYTY (3)

Realizacja inwestycji w ramach „Programu wspierania restrukturyzacji i modernizacji przemysłu mięsnego, chłodnictwa składowego i przetwórstwa jaj w Polsce” - Symbol nBR14    

Kredyt może zostać przeznaczony na sfinansowanie następujących inwestycji w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej podejmujących lub prowadzących chów i hodowlę zwierząt w celu produkcji mięsa czerwonego i drobiowego:

  1. budowa, przebudowa lub remont połączony z modernizacją budynków lub budowli przeznaczonych do prowadzenia w nich produkcji żywca wraz z infrastrukturą wymienioną w pkt. 4),

  2. zakup budynków lub budowli przeznaczonych do prowadzenia w nich produkcji żywca,

  3. zakup i instalacja linii technologicznych, maszyn i urządzeń związanych z produkcją w obiektach, w których prowadzona jest produkcja żywca,

  4. inwestycje dotyczące infrastruktury w zakresie:

  • budowy lub remontu połączonego z modernizacją oczyszczalni ścieków lub podczyszczalni,

  • budowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją stacji uzdatniania wody, a także zakup urządzeń do uzdatniania wody,

  • budowy lub remontu połączonego z modernizacją instalacji wodno-ściekowej,

  • remontu połączonego z modernizacją kotłowni, instalacji zasilania w parę i ciepłą wodę,

  • budowy wewnętrznych dróg i dojazdów wewnątrz gospodarstwa lub działu specjalnego produkcji rolnej,

  1. koszty ogólne, które są bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją inwestycji w wysokości nieprzekraczającej 12% kwoty kredytu obejmujące:

  • przygotowanie dokumentacji technicznej projektu,

  • opłaty za patenty lub licencje,

  • koszty nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego lub konserwatorskiego.

Kredyt może zostać przeznaczony na sfinansowanie następujących inwestycji w zakładach uboju, rozbioru i przetwórstwa mięsa:

  1. budowa zakładu wraz z pomieszczeniami socjalnymi,

  2. remont połączony z modernizacją budynków lub budowli wraz z pomieszczeniami socjalnymi,

  3. budowa lub remont połączony z modernizacją pomieszczeń socjalnych,

  4. budowa lub remont połączony z modernizacją budynków lub budowli związany z poprawą ich funkcjonalności i stanu technicznego tj. zmianą przeznaczenia tych obiektów w celu prowadzenia produkcji w zakresie uboju, rozbioru mięsa lub przetwórstwa mięsa i związanych z tym zakresem prac budowlanych i instalacyjnych, a także zakupem i instalacją niezbędnej aparatury lub urządzeń do zapewnienia rozdzielenia funkcjonowania części czystej i brudnej w obiektach,

  5. budowa budynków lub budowli przeznaczonych do prowadzenia w nich produkcji żywca wraz z ich infrastrukturą przez zakłady uboju, rozbioru lub przetwórstwa mięsa: zatwierdzone do handlu – Wspólny Rynek; zakwalifikowane do umieszczania swoich produktów na rynku krajowym, które otrzymały okres przejściowy; prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (MLO). Właścicielami obiektów, o których mowa muszą być ww. zakłady,

  6. remont połączony z modernizacją budynków lub budowli do prowadzenia w nich produkcji żywca, stanowiących własność zakładów uboju, rozbioru lub przetwórstwa mięsa: zatwierdzone do handlu – Wspólny Rynek; zakwalifikowane do umieszczania swoich produktów na rynku krajowym, które otrzymały okres przejściowy; prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (MLO), bądź dzierżawionych przez te zakłady, a także infrastruktury tych obiektów,

  7. inwestycje dotyczące infrastruktury zakładu w zakresie:

  • budowy lub remontu połączonego z modernizacją oczyszczalni ścieków lub podczyszczalni,

  • budowy lub remontu połączonego z modernizacją stacji uzdatniania wody, a także zakup urządzeń do uzdatniania wody,

  • budowy lub remontu połączonego z modernizacją instalacji wodno-ściekowej,

  • remontu połączonego z modernizacją kotłowni, instalacji zasilania w parę i ciepłą wodę,

  • budowy magazynów, chłodni i instalacji chłodniczych,

  1. budowy i wyposażenia w niezbędne urządzenia pomieszczeń do przechowywania odpadów i ubocznych produktów uboju, to jest:

  • przenośniki mechaniczne do odprowadzania ośrodka i kompletów jelit z linii ubojowych wraz z wyposażeniem do ich mycia i sterylizacji,

  • inne wyposażenie do odprowadzania artykułów ubocznych, jak np. ześlizgi, zsypy, rynny itd.,

  • urządzenia i wyposażenie do transportu pneumatycznego artykułów ubocznych, odpadów i konfiskat (pojemniki, „armatki”, zbiorniki itd.),

  • pojemniki dla krótkotrwałego przechowywania konfiskat (tzw. konfiskatory),

  • chłodnie mięsa zakwestionowanego,

  • magazyny ubocznych jadalnych i niejadalnych artykułów uboju, jak jelita, skóry, szczecina oraz sprzęt zapewniający warunki dla właściwej konserwacji i mycia,

  • urządzenia do magazynowania krwi na cele techniczne oraz jej przeróbki na plazmę i jej zamrażania i przechowywania,

  • inny sprzęt do krótkotrwałego przechowywania i usuwania odpadów,

  • budowy i wyposażenia myjni środków transportu i opakowań zbiorczych,

  • inwestycji związanych z wdrażaniem procedury systemów zarządzania jakością,

  1. zakup i instalacja linii technologicznych, maszyn i urządzeń technicznych związanych z produkcją lub infrastrukturą zakładu uboju, rozbioru mięsa lub przetwórstwa mięsa oraz obiektów będących własnością ww. podmiotów lub przez te podmioty dzierżawionych w okresach wieloletnich, w których prowadzona jest produkcja żywca, a także zakup aparatury lub urządzeń do klasyfikacji jakościowej tusz oraz urządzeń podnoszących jakość produktów, którymi są:

  • właściwe urządzenia do transportu i przepędu żywca gwarantujące minimalizację stresów, jakim poddawane są zwierzęta rzeźne jak: specjalistyczne pojazdy transportowe, rampy wyładowcze, wyposażenie magazynów żywca i korytarzy przepędowych (łącznie z infrastrukturą jak wentylacja wodna i ściekowa itd.),

  • nowoczesne urządzenia do przedubojowego oszałamiania zwierząt łącznie z ich unieruchamianiem (oszałamiacze elektryczne spełniające aktualne wymogi, klatki do unieruchamiania świń i bydła, restrainery z systemami automatycznymi, komory oszałamiania gazowego itd.),

  • urządzenia ubojowe i rozbiorowe oraz wszelkiego rodzaju sprzęt do mycia i sterylizacji urządzeń i pomieszczeń, sprzęt do kontroli jakości oraz klasyfikacji tusz w liniach ubojowych w systemie EUROP (pehametry, przyrządy do pomiaru przewodności elektrycznej, aparatura klasyfikacyjna wraz z wagami elektronicznymi i sprzętem komputerowym),

  • sprzęt do znakowania półtusz i ich identyfikacji (terminale, znakownice ręczne i automatyczne, drukarki etykiet itd.),

  • nowoczesne systemy szybkiego wychładzania tusz,

  • komory do zamrażania i rozmnażania surowców mięsnych w kontrolowanych warunkach,

  • urządzenia do przygotowania i kontroli składu surowcowego do przetwórstwa mięsnego (urządzenia do peklowania, magazynowania, mieszania, rozdrabniania i napełniania wraz ze sprzętem pomiarowym i kontrolnym oraz pomocniczym),

  • urządzenia do nastrzykiwania i skruszania mięsa,

  • nowoczesne urządzenia do wędzenia i obróbki cieplnej przetworów, sprzęt pomocniczy,

  • inne urządzenia technologiczne gwarantujące zapewnienie jakości i bezpieczeństwo zdrowotne produktów jak np. do produkcji konserw i ich obróbki cieplnej, pakowania, ważenia i etykietowania mięsa i przetworów,

  • sprzęt do kontroli jakości oraz wyposażenie laboratoriów zakładowych,

  • wyposażenie zakładów w infrastrukturę zapewniającą właściwe warunki sanitarne produkcji, w tym pomieszczeń socjalnych (szatnie, ubikacje, śluzy sanitarne, magazyny odzieży, pralnie, myjnie pojemników i środków transportowych itp.),

  • aparatura do ciągłego monitorowania i rejestracji parametrów klimatycznych atmosfery (temperatura, wilgotność względna pomieszczeń produkcyjnych i pomocniczych),

  1. koszty ogólne, które są bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją inwestycji w wysokości nieprzekraczającej 12% kwoty kredytu obejmujące:

  • przygotowanie dokumentacji technicznej projektu i planu inwestycji,

  • opłaty za patenty lub licencje,

  • koszty nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego lub konserwatorskiego.

Kredyt może zostać przeznaczony na sfinansowanie następujących inwestycji w chłodnictwie składowym w zakresie zamrażania i składowania mięsa:

  1. związanych z przyjęciem i wydawaniem mięsa (rampy, hole manipulacyjne):

  • prace budowlane związane z remontem połączonym z modernizacją ramp, poprawą stanu posadzek, pozwalających na ruch ciężkich wózków widłowych,

  • prace budowlane zapewniające właściwe warunki sanitarne (ściany, posadzki, sufity),

  • instalacje śluz do przyjęcia i wydawania mięsa,

  • instalacje wodno-ściekowe,

  • klimatyzację holi manipulacyjnych,

  • modernizację oświetlenia,

  1. związanych z remontem połączonym z modernizacją zamrażalni:

  • prace budowlane eliminujące krzyżowanie się dróg przy przyjęciu mięsa i jego wydawaniu,

  • prace budowlane zapewniające właściwe warunki sanitarne zamrażalni (ściany, posadzki, sufity),

  • unowocześnienie i remont połączony z modernizacją instalacji chłodniczych,

  • zakup i montaż niezbędnych urządzeń i sprzętu (stojaki, palety) oraz aparatury umożliwiającej zamrażanie mięsa,

  • instalacje monitoringu zamrażalni (czynnik chłodniczy, temperatura, człowiek w komorze),

  1. związanych z przechowywaniem mięsa:

  • prace budowlane zapewniające właściwe warunki sanitarne komór chłodniczych (ściany, posadzki, sufity),

  • unowocześnienie i remont połączony z modernizacją  instalacji chłodniczych,

  • urządzenia zapewniające utrzymanie właściwych warunków temperaturowych (przy wprowadzaniu lub wyprowadzaniu mięsa z komór – kurtyny, drzwi chłodnicze),

  • instalacje monitoringu komór (czynnik chłodniczy, temperatura, człowiek w komorze, dozór),

  • sprzęt do składowania mięsa (palety, regały, stojaki),

  • zakup wózków widłowych i wózków do wysokiego staplowania,

  • modernizacja oświetlenia,

  1. związanych z zapewnieniem właściwych warunków temperaturowych:

  • prace budowlane związane z remontem połączonym z modernizacją maszynowni chłodniczych,

  • prace budowlane związane z remontem połączonym z modernizacją oraz unowocześnieniem instalacji chłodniczych (sprężarki, zbiorniki, parowniki, skraplacze, pompy, układy zapewniające cyrkulację czynnika chłodniczego, odolejacze),

  • ocieplenie komór chłodniczych poprzez zastosowanie materiałów izolacyjnych o właściwych parametrach, prawidłowej grubości izolacji,

  1. związanych z kontrolą jakości mięsa:

  • sprzęt do kontroli klasyfikacji tusz w systemie EUROP,

  • sprzęt do kontroli masy i wielkości ubytków naturalnych,

  • wyposażenie laboratoriów zakładowych w zakresie kontroli jakości mięsa,

  1. związanych z warunkami sanitarno-higienicznymi chłodni:

  • remont połączony z modernizacją zaplecza socjalnego (śluzy sanitarne, łazienki, szatnie, magazyny odzieży),

  • remont połączony z modernizacją myjni samochodów, palet, stojaków, regałów i innego sprzętu,

  • zakup sprzętu do mycia ramp, holi manipulacyjnych,

  1. koszty ogólne, które są bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją inwestycji w wysokości nieprzekraczającej 12% kwoty kredytu obejmujące:

  • przygotowanie dokumentacji technicznej projektu i planu inwestycji,

  • opłaty za patenty lub licencje,

  • koszty nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego lub konserwatorskiego.

Kredyt może zostać przeznaczony na sfinansowanie następujących inwestycji w zakładach przetwórstwa jaj:

  1. budowa zakładu wraz z pomieszczeniami socjalnymi,

  2. budowa lub remont połączony z modernizacją budynków lub budowli służących do przetwórstwa jaj wraz z pomieszczeniami socjalnymi i zapewnieniem oddzielenia części czystej i brudnej w obiektach,

  3. zakup i instalacja linii technologicznych, maszyn i urządzeń technicznych związanych z produkcją,

  4. remont połączony z modernizacją laboratoriów badania surowca oraz produktu końcowego w zakładach przetwórstwa jaj oraz zakup niezbędnego wyposażenia,

  5. wdrażanie procedury systemów zarządzania jakością,

  6. inwestycje związane z infrastrukturą, polegające na:

  • budowie lub remoncie połączonym z modernizacją oczyszczalni ścieków lub podczyszczalni,

  • budowie lub remoncie połączonym z modernizacją stacji uzdatniania wody, a także zakupie urządzeń do uzdatniania wody,

  • budowie lub remoncie połączonym z modernizacją instalacji wodno-ściekowej,

  • remoncie połączonym z modernizacją systemu grzewczego, instalacji zasilania w parę i ciepłą wodę,

  • budowie magazynów, chłodni i instalacji chłodniczych,

  • budowie myjni środków transportu oraz opakowań zbiorczych, a także zakupie urządzeń do tych myjni,

  • budowie pomieszczeń służących składowaniu odpadów i ubocznych produktów otrzymywanych podczas przetwórstwa jaj, a także zakupie urządzeń niezbędnych do ich funkcjonowania,

  1. koszty ogólne, które są bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją inwestycji w wysokości nieprzekraczającej 12% kwoty kredytu obejmujące:

  • przygotowanie dokumentacji technicznej projektu i planu inwestycji,

  • opłaty za patenty lub licencje,

  • koszty nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego lub konserwatorskiego.

Warunki udzielenia kredytu

Kwota kredytu nie może przekroczyć:

  • 80% wartości nakładów inwestycyjnych na gospodarstwo rolne, nie więcej niż 4 mln zł,

  • 70% wartości nakładów inwestycyjnych na działy specjalne produkcji rolnej, nie więcej niż 8 mln zł,

  • 70% wartości nakładów inwestycyjnych w uboju, rozbiorze, przetwórstwie mięsa, chłodnictwie składowym i w przetwórstwie jaj, nie więcej niż 16 mln zł,

  • łączna kwota kredytów udzielonych jednemu podmiotowi na realizację równocześnie kilku inwestycji wymienionych w pkt 1) i 2) nie może przekroczyć 8 mln zł,

  • łączna kwota kredytów udzielonych jednemu podmiotowi na realizację równocześnie kilku inwestycji wymienionych w pkt 1) - 3) nie może przekroczyć 16 mln zł.

Okres spłaty- maksymalnie 8 lat (karencja w spłacie kapitału do 3 lat).

POZOSTAŁA OFERTA KREDYTOWA DLA FIRM

  1. Kredyt na realizację inwestycji w gospodarstwach rolnych, działach specjalnych produkcji rolnej i przetwórstwie produktów rolnych - Symbol nIP

  2. Realizacja inwestycji w ramach “Branżowego programu rozwoju wspólnego użytkowania maszyn i urządzeń rolniczych” - Symbol nBR10

  3. Realizacja inwestycji w ramach „Programu wspierania restrukturyzacji i modernizacji przemysłu mięsnego, chłodnictwa składowego i przetwórstwa jaj w Polsce” - Symbol nBR14

  4. Realizacja inwestycji w ramach “Branżowego programu mleczarstwa” - Symbol nBR15

  5. Zakup gruntów rolnych - Symbol nKZ

  6. Realizacja inwestycji w zakresie nowych technologii produkcji w rolnictwie zapewniających wysoką jakość produktu – Symbol nNT

OPROCENTOWANIE, OPŁATY I PROWIZJE

|POWRÓT|

Wszelkie prawa zastrzeżone © Bank Spółdzielczy w Sokółce :: Projekt graficzny i wdrożenie: RonStudio www.ron.pl